Seeger-gyűrű / Zégergyűrű

Seeger gyűrűknek vannak alaptípusai és önzáró, radiálisan szerelhető és bepattanó gyűrűk. Seeger gyűrűk előnye, hogy szériagyártásúak. Anyaguk általában kiváló minőségű rugóacél. Gyártáskor ügyelni kell, hogy a hőkezelés megfelelő legyen, hogy a névleges átmérőre való szerelésnél a keletkező feszültség a rugalmas alakváltozás határán belül maradjon. Korrózióálló követelmények esetén a Seeger gyűrűk anyaga lehet: ón-bronz (CuSn8), beryllium-bronz (CuBe2), valamint korrózióálló acélok (X35CrMo17, X12CrNi177).

Seeger-gyűrű tengelyhez és furathoz
Seeger-gyűrű tengelyhez és furathoz

A seeger-gyűrű olyan helyzetbiztosító elem, amivel axiális irányban tudunk rögzíteni gépelemeket.

Hullámos rögzítőgyűrű
Hullámos rögzítőgyűrű

Hullámos rögzítőgyűrű

Rögzítő gyűrű helyzetbiztosításra szolgál. Általában axiális irányú rögzítésre használják. Rögzítő gyűrűk egyik fajtája a hullámos rögzítő gyűrű. Ahogy a neve is mutatja, az átmérője lényegesen nagyobb, mint a szélessége. A kialakítása miatt kapta a hullámos elnevezést. Hullámos rögzítő gyűrű kialakítása olyan, hogy oldalról nézve a hosszabbik oldala nem egyenes, hanem íves, így elérhető, hogy önzáró legyen.

Hullámos rögzítő gyűrű olyan helyzetbiztosító elem, ahol a gyűrű hullámos kivitelű, elősegítendő az önzárás kialakulását.

Önzáró rögzítőgyűrű

Rögzítő gyűrű valamilyen gépelem, alkatrész helyzetének biztosítására szolgál. Ilyen az önzáró rögzítő gyűrű is. Axiális irányban rögzítünk vele gépalkatrészeket. Rögzítő gyűrűk problémája, hogy ha ismétlődő (dinamikus, fárasztó) igénybevétel esetén lelazulhat a tengelyről, nem tudja ellátni a feladatát, így a gépalkatrész károsodásához vezet. Ezt önzáró rögzítő gyűrű segítségével elkerülhető. Önzáró rögzítő gyűrű hasított gyűrű, a két vége nem egy síkban van, szögeltérés van, beszerelés után befeszül, így önzáró lesz.

Önzáró rögzítő gyűrű olyan helyzetbiztosító elem, ahol a gyűrű kialakításából következően beépítéskor kialakul az önzárás.

Radiálisan szerelhető és rugalmas rögzítőgyűrűk

Rögzítő gyűrűk axiális és radiális rögzítésre alkalmasak. Radiálisan szerelhető rögzítő gyűrűk olyan rögzítő gyűrűk, amelyeknél a szerelés során radiális, azaz sugárirányban szerelik fel őket a tengelyre. Mivel a tengely átmérője nagyobb, mint a rögzítő gyűrűhézagának szélessége, ezért a gyűrű anyagának rugalmasnak kell lennie, hogy a szerelés okozta deformáció ne alakuljon át maradó deformációvá, mert így a gyűrű idő előtti tönkremeneteléhez vezetne.

 

Zégergyűrűk (seeger) és drót zégergyűrűk raktárkészletről, nagy választékban. Egyedi kérésekért kérje ajánlatunkat, lent. Zégergyűrű bolt Miskolcon.

Csapágy vásárlás az onlinecsapagybolt.hu-n